گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو: عباس اسمماعیل گل؛ این روزها که همه فعالیتهای فرهنگی و هنری کشور متاثر از بحران جدیدی به نام کرونا شده است، برخی نویسندهها، مترجم ها و ناشران کشور تصمیم گرفتند به جای خانهنشینی، تهدید کرونا را به فرصت تبدیل کنند و با پرداختن به موضوعات مرتبط با شرایط کرونایی، آثاری را همسو با این حال و هوا روانه بازار نشر کردهاند، البته بسیاری هم این روزها آثار مختلفی را در دست تهیه و انتشار دارند که طی روزها و ماههای آینده روانه بازار نشر خواهد شد. در میان آثار منتشرشده مرتبط با ویروس کرونا، کتابهای متنوعی به چشم میخورد؛ از انتشار کتاب «در وصف مدافعان سلامت» گرفته تا کتاب «درباره مراقبتهای حرفهای بهداشتی در پیشگیری از بیماری کرونا» در سبد متنوع کتابهای کرونایی وجود دارد. در ادامه این گزارش به 3 اثر کرونایی که بطور مستقیم به معرفی این ویروس عجیب و غریب مپیردازد پرداختهایم.
«کتاب صوتی پرده آخر»
کتاب صوتی پرده آخر نوشته الهام فلاح، داستانی شنیدنی و تاثیرگذار دربارهی ویروس کرونا است که با صدای خود نویسنده روایت میشود.
نویسنده در مقدمه این کتاب نوشته است : رویدادهایی همچون دست وپنجه نرم کردن با ویروسی به نام کرونا، تعطیلی مدارس، دانشگاهها و قرنطینه شدن مردم که در آخرین روزهای سال 98 رخ داده است، شاید سالها در ذهن انسانها باقی بماند و از یادها نرود.
داستان حاضر به روایت خانوادهای از دل همین جامعه میپردازد که زندگی سخت و دشوار آنها درگیر ویروس ناشناختهی کرونا میشود. همچنین رویدادهایی را به تصویر میکشد که هزاران خانواده در این مرز و بوم، همزمان تکتکشان آن را از نزدیک لمس کردهاند. شاید اندیشیدن به اینکه افرادی هستند که دردی همچون تو دارند، بتواند جان تمام انسانهای بیگناه شبیه این داستان را کمی آرام کند. زبان صریح داستان طوری است که شما را تا انتهای داستان میکشاند و همذاتپنداری عمیقی را در شما بیدار میکند.
در قسمتی از کتاب صوتی پردهی آخر میشنویم: شامار دستها را دو طرف صورت گرفته و چسبانده بود به پنجرهی بخش داخلی، بلکه از لای شکاف داخلی یک نظر تو را ببنید. همهی پنجرهها را یک به یک امتحان کرده بود و خبری از مهران نبود. مهرداد دورتر کنار ساختمان بخش نیمه کارهی بیمارستان با موبایلش حرف میزد. خواهش و التماس کسی میکرد و انگار اثر هم نداشت، شامار گریه میکرد، صورتش سرخ شده بود. «آخه شما مسلمان نیستید مگر. من مادرم آخه! بزارید از پشت این شیشه بچهام را ببینم، آخ جوان مهران من، تو رو کجا بردن گوشهی جگر شامار.» مهرداد تلفن را قطع کرد و آمد نزدیک مادرش. دست شامار را گرفت و سعی کرد از پنجره دورش کند. نشاندش روی یک ردیف از سنگ بلوکهای چیده شد کنار دیوار نصفهی ساختمان.
گفتنی است از دیگر آثار الهام فلاح میتوان به کتابهای به من نگاه کن، خون مردگی، خون خواهی، سامار، همه دختران دریا، زمستان با طعم آلبالو و کشور چهاردهم اشاره کرد.
کتابی ویژه کودکان
کتاب کرونا ویژه کودکان نوشته جاینت رابیت، با تصاویر جذاب و رنگارنگ به کودکان کمک میکند تا روشهای تشخیص، درمان، راههای مقابله و پیشگیری با ویروس کووید 2019 را یاد بگیرند.
در قسمتی از این کتاب به مهم ترین دغدغه این روزهای والدین پاسخ داده است و آمد است: «چگونه توصیههای بهداشتی دربارهی کرونا را به کودکان آموزش دهیم؟ هماکنون دیده میشود که بیشتر والدین از کرونا ویروس بسیار میترسند و با این ترس باعث آزار و اضطراب در کودکانشان میشوند و بعضی از والدین با راههای اشتباه نکات بهداشتی را به کودکانشان یاد میدهند؛ در صورتیکه باید توصیههای پزشکی و بهداشتی را از طریق روشهای صحیح مانند بازی کردن، کتاب خواندن و... به کودکان آموزش دهند تا آنها علاقهمند شوند، زیرا این رفتارهای هراسانگیز باعث ترس و فوبیا در کودکان خواهد شد که دیگر قابل جبران نخواهند بود.»
گفتنی است؛ این کتاب برای کودکان دبستانی که میخواهند از علائم دقیق این ویروس آگاه شوند و بدانند برای پیشگیری از ابتلا به آن چه کارهایی را باید انجام دهند، انتخاب مناسب است.
تجربه چینی ها از جدال با کرونا
کتاب دستورالعمل عمومی پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونای جدید (کوئید 19) نوشته جانگ ون هونگ و ترجمه گروه چینی دانشگاه تهران مخاطبان را با علائم این ویروس و راههای جلوگیری و پیشگیری از ابتلا به آن آشنا میکند.
در بخشی از کتاب آمده است : این بیماری عمدتاً با تب، خستگی و سرفه خشک بروز مییابد. تعداد کمی از بیماران نیز علائمی مانند گرفتگی و آبریزش بینی و اسهال دارند. همچنین در برخی از بیماران فقط تب و خستگی خفیف بروز پیدا میکند. بیمارانی که این عارضه در آنها شدت مییابد، پس از گذشت یک هفته دچار مشکل تنفسی میشوند.